Akció!

Mikszáth és Madách nyomában! Irodalmi túra cserháti tájakon, a legnagyobb magyar írók nyomában! Buszos kirándulás 1 fő részére!

7.990Ft 4.900Ft

 

A kupon beváltható: 2019. november 14-ig

Az utazás időpontja: 2019. november 16.

További információk

Ár szerint

2.000-5.000 Ft

Életkor

6-14 éves korig, 14-18 éves korig

Hely

Cserhát

A kupon tartalma

  • autóbuszos utazás
  • részvételi díj
  • szervezési díj.

Beváltás

 

A kupon beváltható: 2019. november 14-ig
Egy vásárló bármennyi kupont vásárolhat saját részre vagy ajándékba.

Az utazás időpontja:

  • 2019. november 16.

Beváltás módja:

  • Minden kirándulásra a még szabad helyek foglalhatók – ha megvásároltad a kuponodat 48 órán belül jelentkezz be, hogy le ne maradj a kiválasztott kirándulásról!
  • A helyedet lefoglalni a Neoline munkatársainál a kalandozas@t-online.hu e-mail címen tudod!

Részletes információk

 

Utazás: autóbusszal
Találkozás: 07.00 órakor a Blaha Lujza téren a Corvin Áruház előtti parkolóban
Indulás: 07:30 órakor

Külön fizetendő díjak:

  • Fix ülőhely: 1.000 Ft/fő (opcionális)
  • Adminisztrációs díj: 1.000 Ft/fő ( az utazási irodában kötelezően fizetendő)
  • Belépők: ~ 2.000 Ft és 3€

 

Program

Dimbes-dombos, többnyire erdőkkel borított táj a Cserhát. Már a történelem előtti időkben is vezetett erre egy út. Később a népvándorlás korának egymást gyorsan követő népei jártak erre. Jöttek avarok, szlávok, 803-ban a bolgárok, majd a IX. század végén a honfoglaló magyarok. A vidék több hegycsúcsát egykor vár koronázta, a későbbi századok történelmi viharai azonban a Cserhátnak ezen vidékén csak a hollókői erősséget hagyták meg. A hódoltság után ideérkezők voltak azok, akik szívós munkával az elnéptelenedő falvakat újra felvirágoztatták. Ezek szépségeivel, emlékeivel ismerkedhetünk meg.

Utunk első állomása Horpács.
A kisközség legfontosabb nevezetessége Mikszáth Kálmán 1906-ban épített eklektikus kúriája, melyet ma emlékmúzeumként tekinthetünk meg. Temetőjében a Mikszáth család sírjait, Szontágh Pálnak, valamint Nagy Iván történésznek, a hazai származástan tudósának nyughelyét kereshetjük fel.

Romhányban rövid időre a csata emlékművénél állunk meg. Itt emlékezünk a falu történetének legjelentősebb eseményére, a Rákóczi szabadságharc utolsó nagy hadműveletére, az 1710. január 22-i romhányi csatára.

Mohorán a XVIII. századi Vay-Zichy-kastélyt tekintjük meg kívülről, majd az egykori Mauks kúriában található emlékszobát nézzük meg és a 150 esztendős védett gesztenyefát, amely alatt a hagyomány szerint Mikszáth „A lohinai fű” című novelláját írta. Illetve átsétálunk az Evangélikus templomba ahol összeházasodtak. Végezetül felkeressük a Tolnay Klári Emlékmúzeumot.

Csesztvére látogatunk, mely Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A nógrádi kúriájában Az ember tragédiájának költője 1844 és 1853. között lakott. Számos verse, levele, vallomása kelteződött Csesztvéről; itt élte házassága első, boldog esztendeit Fráter Erzsébettel.

Napunk befejező programja Mikszátfalván (Szklabony) lesz, és itt megtekintjük Mikszáth Kálmán emlékházát. A jómódú parasztház a 19. század első felében 1852-ben épült. Ebben a házban élte át életének legfontosabb éveit, gyermekkorát és iskolai éveit az egyik legolvasottabb magyar író, Mikszáth Kálmán. Az emlékház megtekintése után indulunk Budapest felé.
Várható visszaérkezés 18 óra körül.

Partner

 

Partnerünk: a Neoline Utazási Iroda

cím: 1074 Budapest, Síp u 4.

web: http://kalandozastravel.hu