Amikor terhes voltam a kisfiammal mindenféle tanfolyamra elmentem, mert úgy gondoltam, hogy ezzel majd nagyon felkészülök az anyaságra. Azóta tudom, hogy a szülőségre nem tud felkészíteni egy-két tanfolyam, de azért nem teljesen haszontalanok, sőt.

Voltam én is szülésfelkészítő tanfolyamon, baba elsősegély tanfolyamon, és persze a babamasszázs tanfolyam sem maradhatott ki. Nyilván a szülésre a felkészítő tanfolyam nem tudott felkészíteni, bár nem is vártam tőle, viszont a babamasszázs tanfolyam nagyon hasznosnak bizonyult utólag. A kisfiam nagyon hasfájós volt, a születése után volt olyan időszak is, hogy egy hetet végigsírt, ami után bármit megtettem volna, hogy segítsek neki. Mindent kipróbáltam, hogy enyhítsek a fájdalmán, így bevetettem a masszázs tanfolyamon tanultakat is, hogy könnyebben tudjanak távozni a pukimanók.

 

Szerencsére nekünk bevált, a kisfiam hasfájása enyhült. A masszázs mindennapos programmá vált nálunk, igazi közös rituálé lett, mindketten igényeljük. A kisfiam nagyon élvezi, én pedig azt élvezem, hogy látom, ő milyen jól érzi magát. A masszázs közbeni érintés elmélyíti és segíti a szülő és gyermek közti kötődést, valamint segít megőrizni a baba testi és lelki egészségét is. Jó szívvel ajánlom azóta is minden ismerősömnek, főleg, ahol hasfájós a baba, hogy próbálják ki a babamasszázst. Szuper tanfolyamok vannak, ahol már néhány alkalommal könnyedén elsajátíthatjuk a megfelelő módszert. És nemcsak anyukák, hanem apukák és nagyszülők is bátran kipróbálhatják, mert a babának tőlük is jól esik az érintés.