Talán az egyik legmeghatározóbb élmény szülőnek és gyereknek is, amikor a gyermek abba a korba lép, hogy közösségbe kerül. Hiszen még csak 5 perce született és máris bölcsis vagy ovis. És a beszoktatás bizony feladat mindkét félnek. Lássunk néhány tippet, hogy könnyebben vegyük az akadályokat.

  1. Készítsd fel

A legfontosabb, hogy ne érje váratlanul a dolog. Már hetekkel vagy akár hónapokkal azelőtt, hogy megkezditek a beszoktatást, kezdj el beszélni arról, hogy mi fog történni. Mondd el a gyermekednek, hogy reggel mikor fog kelni, hogy hányra mentek a bölcsibe vagy oviba, meddig lesz ott. Mesélj arról is neki, hogy mi fog vele ott történni: ott fog ebédelni, aludni, sok kispajtás lesz, akikkel majd játszanak.

Ha van arra lehetőség, akkor vidd el a bölcsibe vagy oviba előzetesen, mutasd meg neki, járjátok körbe. Emlékszem, hogy nálunk nyílt nap is volt a bölcsiben, arra is mentünk, és akkor is elvittem magammal, amikor mindeféle nyilatkozatokat kellett aláírnom. Akkor mutatták be nekünk a gondozónénit, és vezették körbe a kisfiamat a csoporton és az udvaron is. Kiválaszthatta a jelét is, és nagy boldogság volt, hogy már tudtuk, Gabi nénihez fog járni a Micimackó csoportba és lufi lesz a jele. Könnyebb neked is és neki is, ha már tudja, hogy hova, kihez fog járni.

Mesélhetsz is neki arról, hogy milyen lesz, amikor már bölcsiba vagy oviba fog járni, és ehhez már nem is kell saját magadnak kitalálnod különböző történeteket, mert már szuper, kifejezetten beszoktatós mesekönyvek közül válogathatunk.

  1. Önállósítsd

Ugyan nálunk nem volt elvárás a bölcsiben, hogy a gyerek ismerje a halkést vagy a desszertvillát, de lehet, hogy más helyeken, óvodában pedig már biztosan elvárják az önállóságot, ezért gyakoroljátok az önálló étkezést, a pohárból ivást, az egyedül öltözést és akár még a fogmosást és az orrfújást is. Egyszerűbb, ha ezeket már egyedül is meg tudja csinálni.

  1. Szerezz be minden szükséges holmit

Érdemes egyeztetni a gondozónővel, hogy mire van szükség és az alapján vásárolni, hogy azért feleslegesen ne vegyél összevissza mindent. Azért mi anyukák hajlamosak vagyunk, én legalábbis is biztosan. Azonban a következők elengedhetetlenek lesznek:

  • kényelmes ruhadarabok
  • megfelelő benti cipő
  • tisztasági csomag
  • ágynemű

A fentieken túl szerintem érdemes még valami jópofa hátizsákot is beszerezni, amiben csemeténk a mindennnapi, számára nélkülözhetetlen apróságokat viheti.

  1. Ne sírj!

Talán a legfontosabb, hogy te magad is beszokj, azaz elfogadd a helyzetet. Egy szülőnek, főleg nekünk, anyáknak ez nem olyan egyszerű. Eddig egész nap velünk volt a gyerekünk, most pedig napi 8-9 órát tölt majd nélkülünk. Fel kell ezt dolgozni. Nekem azt mondta a gondozónő, hogy el ne sírjam magam a gyerek előtt. Ha a gyerekem azt látja, hogy anya sír, igen nehéz lesz elfogadtatni vele a tényt, hogy neki itt jó lesz, ő itt biztonságban van. Azt mondta, hogy a gyerek előtt tartsam magam, aztán, ha már kiléptem a bölcsiből, nyugodtan bőghetek. Ugyancsak ő mondta azt is, ha már anya beszokott, akkor a gyerek is. És milyen igaza volt!