Amikor biztosan kiderül várandósságunk, rengeteg gondolat és kérdés merül fel bennünk. Fiú lesz vagy lány? Kire fog hasonlítani? Hogyan mondjuk el a családnak, a barátoknak és az ismerősöknek? Mennyi mindent kell beszerezni? És egyszer csak adja magát az a kérdés is, hogy milyen legyen a babaszoba?!

 

Ma már a lehetőségek tárháza miatt egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor azt kell eldöntenünk, hogy hogyan is nézzen ki gyermekünk birodalma. Egy nagyobb gyermek esetében már könnyebb, hiszen ő el tudja mondani, hogy mit szeretne látni a szobájában. De mi a helyzet egy csecsemővel, pláne úgy, hogy még meg sem született?

 

Első lépés – bútorok, fal színe

 

A dekort az ízlésünkön és a lehetőségeinken kívül leginkább a fal színe és a bútorok határozzák meg. Amikor a kisfiam született, én ragaszkodtam a fehér bútorokhoz, mert egyrészt az megy mindenhez, másrészt könnyen tisztítható. A fehér szín univerzális és mindkét nemnek egyaránt megfelel és a hozzá illő kiegészítőkkel szuperül fiúsítható vagy lányossá alakítható.

A fal színével kapcsolatban ugyanez volt a véleményem. Semmiképp sem szerettem volna kék falat csak azért, mert kisfiam lesz. Szerintem a fal is legyen valamilyen semleges színű. Most nagy divat a szürke vagy a barna is, amit dekorral formálhatunk annak megfelelően, hogy fiunk vagy lányunk lesz. Így lett az én gyerekem szobája alapvetően szürke, néhány fehér és sárga betéttel.

 

Második lépés – kiegészítők

Ez a babaszoba igazi dekorálása, ahol már valóban nekilódulhat a fantáziánk. Bár én itt is éltem „a kevesebb néha több” elvével, de ezt mindenki saját meglátásának megfelelően alakíthatja. Díszíthetjük a csemeténk szobáját szőnyeggel, falmatricával, felfestéssel, ajtódísszel és dekorbetűkkel is. A falfestés helyett egyébként első körben inkább a falmatricát javaslom, mert azt könnyebben tudjuk alakítani majd a gyerek igen változó ízléséhez. Lehet, hogy jó ötletnek tűnik felfesteni egy hatalmas Micimackót a születése előtt, de aztán, ha kétévesen, mondjuk épp kukásautó mániában szenved, festhetjük az egészet újra. Ezzel szemben a matricát pedig csak egyszerűen lecseréljük az aktuális kedvencre.

A dekorbetűre sem kell vagyonokat költenünk, könnyedén el tudjuk mi magunk is készíteni. A saját gyerekemnek és barátok gyerekeinek is elkészítettem már ezt a dekort. Semmi más nem kell hozzá csak hungarocell betű, különböző színű és mintájú textilanyagok és decoupage ragasztó. Az anyagból kivágjuk a betűket és a ragasztóval egyszerűen ráragasztjuk a hungarocellre. Egyszerű és látványos, nem utolsó sorban pedig szuper és igazán személyes ajándék.