Gyermekünk születésnapja minden évben az egyik legnagyobb esemény nekünk, szülőknek. És legyünk őszinték: minden évben nagyobb felhajtást csinálunk, mint amit a gyerek igényelne, főleg az első 2-3 alkalommal. Akkor még igazán nem is világos neki, hogy mit is ünneplünk, ezért tényleg nincs szükség 150 fős nagy estélyt tartani. Lássuk, hogyan ne essünk túlzásba!

 

 

 

 

Mire van szükség?

 

Elsősorban nyugalomra és jó hangulatra. Szóval próbáljunk meg nem összeveszni minden a születésnappal kapcsolatos apróságon, elsősorban gyermekünk édesapjával. Mi anyák hajlamosak vagyunk eltúlozni a dolgokat, mert azt szeretnénk, hogy csemeténk első, második és sokadik születésnapja is tökéletes legyen. Tévesen azt gondoljuk, akkor lehet maximálisan valamit kivitelezni, ha közben idegbajt kapunk…Pedig nem!  Nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Sőt, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is biztosan lesz olyan, ami eltér majd a tervtől, de  gyermekünknek az a legfontosabb, hogy a számára fontos emberek ott legyenek. Az pedig nem attól függ, hogy a szalvéta mintája megy-e a párna színéhez és ez passzol-e az ünnepelt ruhájához.

 

Tortára, mert nélküle nem is lenne az igazi egyetlen szülinap sem! Kardinális kérdés, hogy saját készítésű vagy cukrászdai legyen?! Mindenmentes, vagy egyszer az évben essünk bűnbe és legyen durván csokis ?!  A fiam első szülinapjára hatalmas lelkesedéssel saját magam készítettem a tortát, mégiscsak az első ilyen nemes eseményről van szó!  Mondanom sem kell, meg sem kóstolta. Azóta cukrászra bízom ezt a feladatot, így nekem is több időm marad a készülődésre.

 

Élményekre! Az együtt töltött idő sokkal értékesebb, mint a sokadik kisautó vagy plüssállatka.

 

Mire nincs szükség?

Bohócra, bűvészre, zsonglőrre, lufihajtogatóra, ugrálóvárra, körhintára és társaikra…. főleg ha a fesoroltakat mind egy szülinapra szeretnénk betömöríteni. Egy 2-3 éves gyerek partiján ezek teljesen feleslegesek, mert egy ennyi idős gyerek figyelmét még nem kötik le. Nagyobb gyerekek esetében sem feltétlen érzem fontosnak, hogy egy szülinap ettől lenne igazán szülinap az ünnepelt számára. Ellenben ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor lehetőleg csak egy szórakoztató személyt hívjunk meg.

 

Hatalmas ajándékokra. Emlékszem, a kisfiam második születésnapjára elektromos autót akartam venni, mert odáig van a vezetésért. Az nem különösebben zavart, hogy egy társasház harmadik emeletén található, 51 négyzetméteres lakásban nem igazán kihasználható, én akkor is jó ötletnek találtam. Szerencsére vannak józanabb gondolkodású családtagok, mint például az édesanyám, aki felhívta a figyelmemet a fent említett aprócska tényre a lakásunkkal kapcsolatosan, így elengedtem ezt az általam fantasztikusnak tartott ötletet. Talán ekkor döbbentem rá, hogy inkább élményekkel, mint felesleges játékokkal gazdagítom a gyerekem. Az elektromos autó megvásárlása helyett pedig inkább a kölcsönzés mellett döntöttünk, ahol ráadásul még KRESZ-pálya is volt, tele táblákkal és bójákkal. A kisfiam számára hatalmas élmény volt!