Hogyan öltöztesd a gyereket télen?

Kisgyerekes anyaként, főleg, ha első baba, az egyik legtöbb kételyt okozó kérdés az az, hogy a hidegben hogyan öltöztessük a gyereket?! A kisfiam októberben született, emlékszem, hogy én is azon problémáztam, hogy mit adjak rá?! Nagyon fázós vagyok, ezért kezdetben a gyerekre is annyi ruhát akartam adni, hogyha a farkas megette volna, egy hétig csak ruhát emésztett volna. Aztán ahogy egyre jobban összeszoktunk a fiammal, kiismertem és be kellett látnom, hogy velem ellentétben ő nem fázós, nem kell túlöltöztetnem.

Most már nagyobb és én is rutinosabb vagyok, így már nem idegeskedek annyit azon, hogy hány réteg legyen rajta, tudom, hogy nem fog megfagyni. A következőkben összeszedek néhány olyan tippet, ami támpont lehet, ha elbizonytalanodsz, mennyire öltöztesd melegen a csemetéd.

Szabadban

Ha levegőzni, sétálni mentek a gyerekkel, a ruha kiválasztásánál az első lépés az legyen, hogy megnézed, milyen az idő kint. Esik az eső, fúj a szél, süt a nap? Mindig a saját szemedre hagyatkozz az időjárást illetően, ne a tévének, rádiónak vagy esetleg a telefonodnak. Nézz ki és győződj meg arról, hogy mennyire van hideg.

Ezután készítsd fel magad lelkileg a gyerek öltöztetésére. Egy kisbaba, de még egy 2-3 éves gyerek sem élvezi az öltözködést. Télen pedig annyi réteg kerül rá, hogy a végére már mindkettőtökről szakad a víz. Trenírozd magad arra, hogy minden egyes ruhadarab gyerekre erőltetése komoly ellenállást vált majd ki belőle, a nemtetszésének pedig majd ordítással ad hangot. Az én fiam végigüvöltötte az öltöztetést minden télen. Próbálhatod játékosan öltöztetni, hogy eltereld a figyelmét, én azonban inkább a tempóra fektettem a hangsúlyt. Igyekeztem minél gyorsabb lenni, hogy minél kevesebb ideig tartson a szenvedésünk.

Télen nagyon fontos a réteges öltözködés, pláne egy kisbabánál, akinek még nem fejlett a hőérzete. Érdemes egy réteggel több ruhát rájuk adni, mint amennyit te felveszel. Body, harisnya, rugdalózó, meleg overál vagy bundazsák és sapka kerüljön egy csecsemőre. Egy nagyobb gyereknél azonban már figyelembe kell venni azt is, ha már jár és ő is mozog. Akkor elég kevesebb ruha is, mert melege lesz és nem tud kényelmesen mozogni.

 

 

Lakásban

A lakásban természetesen nem kell ennyi réteg, hiszen megy a fűtés és kb. 22-24 fok van, fázósabb családoknál még több. Bent szerintem elég egy body, kisnadrág és zokni.

A fiam állandóan levette a zokniját, ezért én nadrág-zokni kombináció helyett egy harisnyát adtam rá. Nálunk mindenütt járólap van, ezért nem szerettem volna, ha a kövön mezítláb járkál. Szerencsére a harisnyát nem tudta levenni, és az én anyai lelkem is nyugodt volt.

Éjszaka

Mivel az alváshoz alapvetően nem kell nagyon meleg, a gyereket sem kell őrülten bebugyolálni éjszakára. Egy trikó és rugdalózó, nagyobb gyerekeknél pizsama bőven elég.

Ha a gyereked szereti a hálózsákot, takaró helyett inkább azt használjatok. Természetesen a kisfiam születésétől kezdve nem visel el semmilyen kötöttséget és korlátozást, ezért az első perctől kezdve utálta a hálózsákot is. Nekünk maradt a takaró. Viszont emiatt tapasztalatból tudok megnyugtatni mindenkit, nem fagynak meg akkor sem télen a gyerekek, ha lerúgják a takarót magukról éjszaka.