Ma, amikor minden a környezetvédelemre összpontosít, a klímaváltozás elleni küzdelemmel van tele a média, iszonyúan fontos, hogy milyen példát mutatunk a mi szülők a gyermekeinknek. Hiába magyarázzuk ezen dolgok fontosságát, ha egyébként nem környezettudatosan élünk. A gyerekek abból tanulnak, amit látnak, ezért érdemes erre figyelmet fordítani nekünk, hogy olyan kisembereket neveljünk, akik igenis érzékenyek arra, hogy mi lesz a jövővel és a Földdel.

Az egyik legfontosabb dolog a környezettudatosság és az öko-háztartás kialakításának alapköve, az otthonunkban keletkező szemét kezelése. Gyerekjáték a szemetet szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani. A hulladékból nagyon egyszerű és szórakoztató játékokat készíthetünk otthon is csupán néhány eszköz felhasználásával és a gyerekek bevonásával. Lássunk erre néhány példát!

 

 

 

Miből készülhet játék?

 

Gyakorlatilag bármiből! WC papír gurigából, műanyag palackból és annak kupakjából, kartondobozból, régi ruhákból és még megannyi a háztartásban fellelhető anyagból. Nem kellenek hozzá speciális szerszámok sem! Elhiheted, hogy nálad is megvan minden ahhoz, hogy szuper játékokat készítsetek a gyerekkel együtt a „szemétből”. Elég egy olló, ragasztó, esetleg tempera és szárnyalhat a kreatívitás!

 

A fantáziátoknak semmi sem szabhat határt! Kartondoboz születhet újjá kisautóként, de akár babaházként is. Műanyag flakonból készülhet hóember, parafadugóból kalózhajó, szivacsból vízibomba, újságpapírból pedig ékszer. Tényleg bátran engedd szabadjára a saját és leginkább a gyereked fantáziáját, nem is gondolnád, hogy mennyi minden készülhet néhány alapanyagból, amit egyébként kidobnál.

A gyerek pedig élvezni fogja, ezt garantálom! Egyrészt együtt játszhat veled, másrészt új játékot kap, amit ráadásul saját maga készíthet el. Te pedig játékosan és észrevétlenül terelgeted abba az irányba, aminek köszönhetően olyan felnőtté válik, akinek fontos a környezetvédelem.

 

Karácsonyfa díszítő játék kartonpapírból

 

Az interneten végeláthatatlan azon oldalak sora, ahonnan ötletet meríthetünk, ezért én csak a kisfiam egyik kedvencét mutatom be kedvcsinálóként, ami karácsony közeledtével ráadásul még aktuális is.

Semmi másra nem lesz szükségünk, mint egy nagy kartondobozra, egy kosárra és sok színes kisebb méretű műanyag vagy gumilabdára. A kartondobozt karácsonyfa formára vágjuk és lefestjük zöldre. Ezután annyi lyukat vágunk bele, ahány különböző színű labdánk van. A körök szélét fessük le a labdák színével megegyező színűre, ezután padig a karácsonyfát erősítsük a kosárhoz és már indulhat is a móka. A gyerek a színes labdákat a megfelelő színű körbe bedobva maga is díszítheti a fát, miközben a kézügyességét és a színfelismerést is fejleszti.