Szeptember eleje van, és ez azt jelenti, hogy véget ért a nyár, ezzel együtt a vakáció és kezdődik az új tanév. Emlékszem, hogy annak ellenére, hogy mennyire jó volt, hogy nem kell nyáron suliba menni, az iskolakezdést már mindig izgatottan vártam. A tanszerek beszerzése, a tankönyvek csomagolása, találkozás az osztálytársakkal és megbeszélni, hogy kivel mi történt a nyáron. Szülőként azonban már kicsit máshogy éli meg az ember a tanévkezdést. Könnyű ilyenkor megbomlani. Nézzük mire érdemes odafigyelni, hogy az új tanév kezdetével járó akadályokat gördülékenyen vegyük.

Kezdjük az iskolaszerek beszerzésével. Nótorikus halogató vagyok, mindig mindent az utolsó utáni pillanatban kezdek el, aminek őrült kapkodás és idegeskedés a vége, és mindig megfogadom, hogy legközelebb nem így lesz. De aztán persze megint így lesz. Ne ess ebbe a hibába! Tudom, hogy nem kellemes a nyár közepén ceruzákat, füzeteket és rajzlapot vásárolgatni, de az biztos, hogy kényelmesebb. Nincs tömeg, nagy a választék, és még van idő pótolni, ha valami kimarad.

Nyáron a gyerek később fekszik, később kel, és mi szülők és lazábbak vagyunk, így olyan dolgokat is megengedünk neki, amit tanév alatt nem. A nyár vége felé azonban kezdjük el visszaállítani csemeténk bioritmusát, hogy a korai kelés ne viselje meg annyira. A sulikezdés leterhelő, legyen ideje kipihenni magát.

Természetes, hogy a tanév alatt szigorúbb és kötöttebb az otthoni házirend is, de ügyelj arra, hogy gyermekednek legyen lehetősége kikapcsolódni, játszani és mozogni a szabadban. Nekik is ki kell engedni a gőzt, és ne feledjük azt sem, hogy ép testben ép lélek.

Hallgasd meg! Amikor elmeséli, hogy mi történt aznap vele, figyelj rá és legyen a napnak mindig egy olyan időszaka, amikor megbeszélitek a napot. Meséld el neki te is, hogy mi volt a munkahelyeden, és ő is elmondja majd, hogy milyen napja volt. Nekem ez a nap egyik fénypontja, nagyon szeretem hallgatni a kisfiam beszámolóját.

Ne te korrepetáld! A vége úgyis az lesz, hogy te felhúzod magad, a gyerek továbbra sem érti, és mindketten sírtok a füzet fölött. Ha segítségre van szüksége, azzal támogatod őt leginkább, ha megtalálod a számára legmegfelelőbb korrepetítort. És a családi béke érdekében hidd el, hogy az nem te vagy.

És ne csak év végén jusson eszünkbe, nem a bizonyítvány a legfontosabb, hanem hogy jól érezze magát a gyermek az iskolában (is)!