A nátha az egyik leggyakoribb betegség gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ahogy közösségbe kerül a gyermek vagy amint beköszönt a hideg idő, nincs olyan kisgyerekes család, ahol ne fordulna elő a megfázás.

 

Mi szülők pedig hajlamosak vagyunk megijedni és azonnal az orvoshoz rohanni a csemetével egy tüsszentés vagy köhögés miatt, azonban nem mindig van rá szükség. Sokszor az orvosi váróban a kis betegek között töltött idő több kárt okoz, mint amennyi hasznot jelent az, hogy az orvos rápillantott a gyerekünkre. Nézzük, mit tehetünk, ha megfázik a szemünk fénye és mikor kell mindenképp orvos segítségét igénybe venni?!

 

Mik a tünetei?

A megfázás tünetei igen széles skálán mozognak: orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés, köhögés, torokfájás, láz, fejfájás, szemgyulladás, levertség és étvágytalanság mind kísérhetik ezt az állapotot. Csecsemőknél a fentiekhez alvásprobléma is társulhat.

 

Minél fiatalabb egy gyermek, annál gyakoribb, hogy nátha idején belázasodik. Ettől sem kell megijedni, sőt, alapvetően csillapítani sem kell, ugyanis a láz a test természetes reakciója a fertőzésekre. Szervezetünk jobban tud küzdeni a vírusok és baktériumok ellen, ha magasabb a hője, ezért nem szükséges a láz rutinszerű csillapítása.

 

Mi tehetünk?

 

A náthát vírus okozza és cseppfertőzéssel vagy a beteg által megfogott, tárgyak érintésével terjed. Tehát először is igyekezzünk odafigyelni a megelőzésre, bár tudom, hogy ez egy bölcsis – vagy oviskorú gyereknél szinte lehetetlen. Mindenesetre, amikor hazaérünk az első dolgom az, hogy elhajtom a gyereket kezet mosni, hogy legalább az illúziója legyen meg annak, hogy tettem valamit a megfázás megelőzésére. Ugyanilyen indíttatásból adok a gyerekemnek multivitamint is. Nem tudom, hogy tényleg ér-e valamit, de én hiszek benne. Jó vitamin források a gyümölcsök is vagy a belőlük otthon készített ivólevek.

Ha viszont már megvan a baj és beteg a gyerek, az egyik legjobb gyógymód a sok folyadék (meleg tea vagy leves formájában) és a gyakori orrfújás vagy kisebbeknél orrszívás. Hatásos lehet még a sóoldatos orrspray, amit én általában akkor használok a kisfiamnál, ha bedugul az orra és nem akar ürülni a váladék. Torokfájásra és köhögésre pedig a méz kiváló, szerintem bármelyik gyógyszertárban kapható szert kenterbe veri. Arra azonban figyelj, hogy a méz 1 éves kor alatt nem adható!

 

Ha nálatok is gyakran fordulnak elő megfázásos tünetek a családban, akkor érdemes lehet egy hidegpárásítót vagy esetleg egy inhalátort beszerezni. Nekünk inhalátorunk van, amit a kisfiam és én is használok.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Ha a tünetek 10 nap után sem javulnak, esetleg rosszabbodnak, érdemes felkeresni a gyerekorvost. Mint ahogyan akkor is, ha gyakran kíséri a megfázást fülgyulladás, esetleg súlyvesztés.

 

Egy jó tanács: ha a gyerekedet bármikor orvoshoz kell vinned, érdemes magatokkal vinned a kiskönyvét, hiszen abban minden szükséges adat és információ benne van. Minket ehhez hozzászoktatott a gyerekorvosunk még akkor, amikor a kisfiam csecsemő volt, ezért én viszem magammal mindig, ártani nem árt alapon.