Beköszöntött az ősz, kezdődik az óvoda, az iskola, ez pedig együtt jár a megfázásos időszak kezdetével is. Mindig is a megelőzés híve voltam, és a nátha elleni védekezés egyik szuper eszköze lehet a sóterápia, ami manapság igen keresett.

Sóterápia – a módszer

 

A sóterápia nem újkeletű dolog, azonban az elmúlt pár évben vált igazán népszerűvé. Már a 19. században felismerték, hogy a sóbányákban dolgozók kevésbé szenvednek tüdőbetegségben és asztmában, ezért már akkor létrehozták az első kezelőcentrumokat.

 

A só gyógyhatását felismerve és kihasználva jöttek létre a napjainkban közkedvelt sóterápiás szobák. A módszer lényege az, hogy a sóbányákéhoz hasonló klímájú helyiséget hoznak létre, ahol az ember belélegzi a sós levegőt. A mikronagyságú só a légutakba és a tüdőbe kerülve megtapad szennyeződéseken, vírusokon és baktériumokon, dehitratálja, ezzel pedig elpusztítja őket.

 

A fentiek miatt a sóterápia kiváló az asztma, az allergia, a hörghurut, a krupp, az arcüreg – és a tüdőgyulladás kezelésében is.

 

A megfázás hatékony ellenszere

 

A hétköznapokban azonban a sóterápiát nagyon sokan használják a nátha, a megfázás és az influenza hatásos ellenszereként. A só pont ezeknek a felsőlégúti betegségeknek az alapját, a gyulladást szünteti meg, így fejtve ki gyógyhatását.

 

A sóterápia nem csupán akkor használatos, ha már betegek vagyunk, érdemes megelőzési céllal is alkalmazni. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert a kisfiam bölcsijében van sószoba, ahol a gyerekek az őszi-téli időszakban heti 1-2 alkalommal, alkalmanként 30-40 percet eltöltenek. Ilyenkor ott játszanak, mesét hallgatnak, fel sem tűnik nekik, hogy most gyógyulnak vagy épp megelőznek. Azt gondolom, hogy ennek is köszönhető, hogy a kisfiam alig volt beteg, amióta bölcsibe jár.

Ne ess kétségbe, ha nálatok nincs a bölcsiben vagy az oviba sószoba. Egyrészt az is túléli a náthás, influenzás időszakot, aki nem üldögél havi náhány órát a sóban. Egyre több a terápiás sóbarlangok száma, ahova 1-1 alkalomra betérhet az ember, de akár bérletet is válthat.