Éld túl! Egy kifejezetten rosszalvó kisfiú anyukájaként ez a legjobb tanács, amit adhatok. Persze, idő volt, mire kitapasztaltam, hogy tényleg ez az egyetlen használható tipp, amit a témában érintett szülők egymásnak átadhatnak. De ne szaladjunk ennyire előre.

Nem alszik a gyerek

A mi történetünk ott kezdődik, hogy megszületett a kisfiam és ő már bent a klinikán nem aludt. Szerencsére csak három napig élveztük a szülészeti wellness csodálatos szolgáltatásait, így a háromnapos gyerekkel úgy mentem haza, hogy nagyjából egy percet sem aludtam a szülés óta. Ahol én szültem, ott 0-24 órában kint vannak a babák az anyukájukkal, hogy tényleg nagyon jó legyen mindenkinek.

Otthon folytatódott a klinikán megkezdett tendencia, a gyerekem szinte alig aludt. Innen küldöm csodálatom azoknak a szülőknek, akiknek eszik-alszik kisbabájuk már a negyedik naptól kezdve átalussza az éjszakát. Irigyellek titeket! Az enyém napközben aludt kétszer 30-40 percet, éjszaka meg kelt. Rengetegszer. Mert az én csemetém nem úgy kelt, hogy 2-3 alkalommal felébredt, evett és aludt tovább. Nem. Az enyém vagy 20 percenként kelt, vagy felébredt és akkor 3-5 órát ott álltam az ágya mellett, hogy visszaaludjon. Jelentéktelen 3-5 óra ringatás és simogatás után általában ez meg is történt. Ez idő alatt volt lehetőségem nem egyszer végigondolni az életem.

 

Amiket kipróbáltunk

A fentiek ismeretében nem nehéz belátni, hogy őrült tempóban olvastam ki az egész internetet és az összes baba-mama fórumot, valamint csoportot, hogy mit tegyek. Ezeket rendre ki is próbáltam.

Legyen esti rituálé. Lett. Igyekeztünk mindent ugyanúgy csinálni a lefekvés előtt: közel azonos időpontban fürdettük, testápolás, öltöztetés, vacsora, fekvés. Nem használt semmit, ennek ellenére a mai napig betartjuk ezt, mert azt mondják az okosok, hogy a gyerekek szeretik az állandóságot. Az én gyerekem meg kimondottan kényszeres, szóval nem engedjük ezt el.

Legyen napirend. Lett. Ráadásul viszonylag hamar, mert mi úgy hordtuk az anyatejet, amit a 24 órás napból egyetlen félóra, azaz 30 perc erejéig lehetett átvenni. Emiatt már a kezdetektől ki kellett alakítanunk egy olyan napirendet, ami ehhez alkalmazkodott. Ettől függetlenül borzalmasan aludt.

Énekelj. Szörnyű hangom van, de én énekeltem rendületlenül. Ez mondjuk lehet, hogy épp felzaklatta a gyereket és emiatt nem tudott nyugodtan aludni. Mindegy, te azért csak énekelj.

Legyen állandó szundikendő és alvós jószág, vagy párnahuzat, vagy bármi. Van ez is. De ez tényleg kell. Megnyugtatja a piciket. A kisfiam például a mai napig ugyanazzal a Micimackóval és szürke pléddel alszik, amit még születése előtt vettem neki. Persze ugyanúgy ébredt milliószor éjszaka, de az elalvást valóban segíti.

Ezek a leggyakoribb tippek, amivel találkozhatsz, ha te is azon szerencsés szülők táborát erősíted, akiknek a gyereke elemmel megy és nem igényli az alvást. Persze van még ezen kívül rengeteg ötlet, én is próbáltam mást is, de azok sem váltak be igazán.

Mi használt?

Egyedül az idő. Semmi más. A babák, kisgyerekek éjszaka, álmukban dolgozzák fel a nap eseményeit. Másfél éves koruk körül az ilyen rosszalvó gyerekek idegrendszere is megérik annyira, hogy már ne kelljen 150 alkalommal felkelniük éjjel.

És valóban. Másfél éves kora óta nagyjából rendeződött a kisfiam alvása. Nem mondom, hogy azóta végigalussza az éjszakát, bár már volt arra is példa, de megússzuk az éjszakákat 1-2 ébredéssel, amiért én már kifejezetten hálás vagyok.

Az egyetlen, amivel vigasztalhatlak téged is, ha a sorstársam vagy, hogy el fog múlni. Kevesebbszer fog kelni, sőt, majd egy idő után át is alussza az éjszakát. Addig pedig tarts ki és próbálj meg nem megbomlani teljesen!