Minden család más, abban azonban szerintem mindenki megegyezik, hogy kisgyerekkel utazni minden, csak nem pihentető. Minél kisebb a gyerek ez annál inkább igaz. Ezért sokakban merül fel a kérdés, hogy érdemes-e elindulni és kifizetni egy csomó pénzt azért, hogy pár nap elteltével még fáradtabban érkezzünk haza, mint ahogyan elindultunk. Megértem a bizonytalanságot, mégis egyértelműen azt tudom mondani, hogy vágj bele, utazz együtt a gyerekeddel! Akkor is, ha pici.

 

Miért érdemes elindulni?

 

Mert nagy élmény! Olyan jó érzés nekik megmutatni a világot és figyelni, ahogy rácsodálkoznak mindenre. Tudom, sokan jönnek azzal, hogy egy 2-3 éves gyerek úgysem emlékszik majd, de erre én azt mondom, hogy én viszont igen. Készülnek az utazás során képek is, amiket például a kisfiam imád nézegetni.

 

Jól esik kiszakadni a mókuskerékből, és végre kis időre máshol lenni. Az tény, hogy az utazás alatt is el kell látni a gyermeket, de mégsem otthon vagy és még dolgozni sem mész. És ha még a nagykorúak száma meghaladja a kiskorúak számát, akár pihenni is tudsz mondjuk 20 egybefüggő percet vagy esetleg el tudsz olvasni egy könyvet két hónapnál rövidebb idő alatt.

 

Hova menjünk?

 

Nekem a legkényelmesebb az Európán belüli utazás és úgy gondolom, hogy 5-6 évnél fiatalabb picúrral nem érdemes messzebb menni. Ráérünk utána is felfedezni vele New Yorkot és Thaiföldöt is. Európán, sőt Magyarországon belül is annyi látnivaló van.

 

Nyáron szinte természetes, hogy valamelyik tengerpartot célozzuk meg, de nem csak nyaralni mehetünk egy (esetleg több) kisgyerekkel. Nyugodtan induljunk el pár napos buszos kirándulásra felfedezni Európa nagyvárosait, vagy a karácsony közeledtével akár a bécsi karácsonyi vásárt is megnézhetjük.

Mire figyeljünk?

 

Buszos kirándulás esetén néhány dologra azért érdemes odafigyelni. Azt javaslom, hogy kisgyerekkel csak a közeli országokba induljunk el busszal, tehát Görögországig lehetőleg ne egy 14 órás buszos út árán akarjunk eljutni a kétéves csöppségünkkel. Az emberiség nagy része hálával gondol majd ránk, ha inkább repülővel megyünk.

 

A buszon nemcsak a 3-5 tagból álló család ül, hanem rajtunk kívül még vagy ötvenen, ezért mindenképp tegyünk a gyereknek valamit, ami leköti. Lehet ez a kedvenc játék, plüss, könyv, de akár ilyenkor még a tablet sem ördögtől való. A lényeg, hogy 8 tized másodpercnél tovább ellegyen vele.

 

A legszükségesebbekkel készítsünk össze egy táskát, amit felviszünk magunkkal a buszra. Legyen benne enni és innivaló, pelenka, popsitörlő, alapvető gyógyszerek, hiszen útközben nem férünk hozzá a csomagunkhoz és nem akkor állunk meg, amikor csak szeretnénk.

 

Az útra ne vigyünk sok cuccot. Nem egyedül megyünk, a bőröndöket és hátizsákokat pedig nem kellemes cipelni. Nem kell elvinni az egész lakást még akkor sem, ha kisgyerekkel utazunk.

 

És próbáljuk meg nem elfelejteni a célt. A pihenést, a kirándulást örömét. Nem történik semmi, ha kicsit koszos lesz a gyerkőc keze, vagy nem épp a megszokott időben eszik vagy alszik. A kirándulásról, nyaralásról hazatérve majd minden mehet tovább a megszokott mentrend szerint. De legalább élményekkel feltöltődve tudunk nekifutni a következő időszaknak.